Welke regels voor houtkachels en open haarden?

Wie overweegt een houtkachel, pelletkachel of open haard aan te schaffen, heeft keuze genoeg. Welke kachels zijn er? Waar moet je op letten en hoe kun je verantwoord stoken?

Mij-advies ontvangt veel vragen over de regelgeving van houtkachels en openhaarden. Daarom een stukje uitleg over dit onderwerp. Met dank aan de vereniging Eigenhuis.

Strengere eisen aan houtkachels 

Half januari 2019 maakte staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) bekend dat er vanaf 1 januari 2020 strengere eisen worden gesteld aan nieuwe houtkachels. Dat is twee jaar eerder dan gepland. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is de fijnstof die houtkachels uitstoten net zo schadelijk als de fijnstof van andere verwarmingsbronnen, zoals het verkeer. De uitstoot ervan beperken is dus raadzaam, aldus het RIVM. De staatssecretaris wil de invoering van de strengere regels daarom vervroegen. Ook moeten kopers en eigenaren van houtkachels beter worden voorgelicht over het gebruik. Lees meer op nos.nl ›

Tips verantwoord stoken

Voorkom overlast en stook verstandig:

  • Stook niet als het windstil is of mistig.
  • Stook niet teveel hout tegelijkertijd en stook uitsluitend met gedroogd hout.
  • Laat je schoorsteen voor een goede verbranding jaarlijks schoonmaken door een erkende schoorsteenveger.
  • Zorg voor voldoende toevoer van zuurstof, zodat je op hoge temperatuur stookt. Dit zorgt voor een schonere verbranding.
  • Haal de luchttoevoer voor de houtkachel van buiten als je een woning hebt met mechanische ventilatie. Het ventilatiesysteem en de kachel kunnen verstorend op elkaar werken.
  • Zorg voor goede ventilatie als de kachel brandt.  

Meer lezen over de regels van hout kachels zie Vereniging Eigenhuis

Toch nog vragen over de regelgeving van houtkachels en openhaarden. Vraag MIJ-advies om het voor uw situatie uit te zoeken.

Openhaard